lauantai 8. joulukuuta 2012

Baba Ganoush ja muuta mukavaa munakoisosta


Jordanialainen Amali piti meille suomalaisille rouvashenkilöille pari arabialaisen ruuan kokkailuoppituntia. Valitettavaa meille – mukavaa hänelle, mutta kokkailut loppuivat toistaiseksi siihen, että hän sai työpaikan. Nyt frouvat sitten käristelee itsekseen koisoja ja kehittelee ohjeista omannäköisiä.

Alla pari munakoisojuttua, joista oman pienen syömmein olen menettänyt ensimmäiselle. 

Baba Ganoush

2 isoa munakoisoa
1 iso tomaatti
0,5 vihreä paprika
1 pieni punasipuli
1 valkosipulin kynsi
0,5–1 sitruunan mehu
0,5–1 dl oliiviöljyä
pieni nippu persiljaa
ripaus suolaa maun mukaan
mustapippuria maun mukaan

Laita munakoisot kuumaan uuniin paahtumaan (150–180 °C ja grillivastuksella, jos uunista sellainen löytyy). Koisot ovat valmiita, kun sisus on aivan pehmeä, kuori on vaihtanut väriä ruskehtavaksi ja muuttunut ryppyiseksi. Se saa jopa hieman käristyä, munakoisoon tulee siten hieman savustettu maku. Aikaa paahto-operaatioon menee n. tunti, mutta kannattaa kuitenkin päiväunien sijaan tutustua oman uunin tehokkuuteen tunnin aikana.

Ota munakoisot uunista, tee kylkeen viilto ja kaavi sisus kulhoon. Tarvittaessa sisuksen voi hienontaa haarukalla. Kaada joukkoon 0,5 dl oliiviöljyä. Leikkaa tomaatti, paprika ja sipulit pieniksi kuutioiksi ja lisää munakoisoseokseen. Sekoita joukkoon persiljasilppu, sitruunamehu ja suola ja lorauta lopuksi päälle vähän öljyä.

Tarjoa vaikkapa grillatun lihan kanssa tai syö sellaisenaan alkupalana patongin/arabialaisen leivän kera.

Baba Ganoush, parasta munakoisosta!

Moutabal

2 isoa munakoisoa
4 tomaattia
2 valkosipulinkynttä
1 pieni vihreä chili silputtuna
0,5–1 dl oliiviöljyä
ripaus suolaa (maun mukaan)

Katso munakoisojen kypesnnysohje yllä. Tässä ohjeessa myös tomaatit laitetaan uuniin muhimaan pehmeiksi. Ne kyspyvät munakoisoja nopeammin, joten ota ne ulos uunista aiemmin.

Kaavi munakoisoista ja tomaateista sisus, hienonna haarukalla ja lisää mausteet. Tähän ohjeeseen voit käyttää munakoisojen sijaan myös perunoita. 

Mutabal sopii myös lihan lisukkeeksi tai sellaisenaan alkupalana patongin/arabialaisen leivän kera.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti