maanantai 7. toukokuuta 2012

Lämpöä vaan ei lämmintä vettä ynnä muita havaintoja

Ensimmäisten täälläolopäivien ykkösnautintoa oli lämmin ilma. Voi sitä mahtavuutta, ettei esim. vauvaa tarvinnut pukea toppavaatteisiin ja itsekin joutui miettimään vain sitä, että kesävaatetus on maan tapaan säädyllinen, polvet ja olkapäät peittoon. Tosin tuo on melko joustava käsite, mitä olen nyt tämän muutaman viikon seuraillut naisten pukeutumista. Täällä maaseudun rauhassa ehkä ollaan säntillisempiä sen suhteen, mutta Abu Dhabissa, tsaa...

Ihmetystä taas herätti se, ettei keittiöön tullut kuumaa vettä. Ei edes lämmintä. Laitoin miehelle töihin viestiä, onko tämä ihan normaali olomuoto tässä melko vastikään rakennetussa kerrostalossa?  Ei, kyllä sitä pitäisi kuulemma tulla ihan kuumaakin (hän oli asunut asunnossa vajaan viikon, eikä ollut juurikaan kokannut saati tiskannutkaan kuin koneellisesti) Kummastelimme sitä veilä illallakin, että näin on, ei tipan tippaa lämmintä vettä. Hmmm...

Seuraavana päivänä sain häneltä töistä teidustelukierroksen jälkeen tekstiviestin, että keittiön lämminvesivaraaja kytketään päälle maids roomista - kodinhoitajan huoneeksi kutsutusta vaatekomeron kokoisesta kopperosta keittiön vierestä. No niinpä tietenkin, kuinka tyhmiä me länsimaalaiset olemmekaan. Luonnollisesti maids roomista! Ei, meillä ei ole kodinhoitajaa. Joudun siis kotirouvana ihan itse omin pikku kätösin kytkemään lämminvesivaraajan päälle. Oi rasitus.

Miehen kotiuduttua töistä, lähdettiin lapsosen kanssa tutkimaan lähimarkettia. Kaikkien 300 pakistanilaisen ja intialaisten kanssa. Kauppa muistuttaa vahvasti Helsingin Hakaniemen ja Sörnäisten välimaaston etnisten kauppojen, pienen Tarjoustalon ja Siwan risteytystä. Melkein kaikkea löytyy, vaatteita myöten. Saippuahylly se vasta vinkeä onkin, saippuoita on joka lähtöön, etenkin ihoa vaalentavia juttuja riittää hyllykaupalla. Mm. "Virginity Soap" oli jännä tuttavuus.  Ei, se ei palauta neitsyyttä, tiedoksi vain hairahtaneille, on vain naisille suunnattu hygieniasaippua. Luksusta oli todeta, että fetajuustoja oli monenmonta eri lajia, samoin oliiveja ja määrättömästi hauskoja hedelmiä, mausteita  ja vihanneksia ja hinta marginaalinen kotimaan hintoihin nähden.

Olen ehtinyt tähän mennessä oppia seuraavaa ruokakaupoista:

-Yllättävän lähellä oleva East Market on paras näistä kolmesta, mitä Ruwaisista löytyy.

- Älä mene kauppaan illalla, on täynnä pakistanilaisia setämiehiä haalareissaan ruokaostoksilla. Jos kuitenkin menet, mene 22 jälkeen.

- Älä osta pakastejauhelihaa. Älä osta pakastejauhelihaa. Älä osta pakastejauhelihaa! Päähänpinttymä tehdä makaronilaatikkoa, että saa lapselle helppoa ja tuttua ruokaa johti siihen, että ostimme pakastejauhelihaa. Beef Mince. Josta kylläkin olin sittemmin tekemässä moussakaa. Vasta sulattaessa huomasin sen olevan Intiasta. Varoituskello nro I kilahti. Paistinpannuun mättäessä seassa oli yllättävän paljon valkoisia asioita. Varoituskello II. Paistettaessa ne valkoiset asiat, toiset pyöreitä, toiset nahkamaisia litteitä, eivät kadonneet/sulaneet. Y-ök. En nyt haluaisi olla ennakkoluuloinen, mutta mince lensi maistamatta roskaämpäriin ja tilalle haettiin tuoretta Argentiinalaista beef minceä kaupasta, joka siihen aikaan illasta oli täynnä niitä setämiehiä. Jauhelihan hakureissu lähikaupasta kesti siten n. tunnin.

- Älä myöskään säästä vesikanisterin hakua iltaan, sama juttu kuin yllä, paljon haalarisetämiehiä. Kanisteri painaa kuin synti, joten siihen se silti menee, että powerman saapuu kotiin töistä ja joutuu jonottamaan setämiesten kanssa.

- Vauvan korvikemaitojauheita on lajikkeita joka viikonpäivälle. Otetaan tuttua ja turvallista (?!!) Nania. By Nestlé.

- Ostokset pakkaa rivakka nuorimies, kasseja kuluu n. 5–6 per normiostoskierros, jokainen kun pakataan ilmavasti ja kevyeksi kantaa. Eikä maksa mitään. Erikoispalveluna rivakka nuorimies myös nostaa hihnalle ruuat kärryistä sekä kasseihin pakattuaan nostaa takaisin ja tuo parkkipaikalle asti. Eikä maksa mitään.

- Vihanneshyllyä on tutkittava lajike lajikkeelta. Munakoisoja ainakin viisi eri sorttia, yammy. Hedelmät ja vihannekset tosin kannattaa hakea hedelmä- ja vihannestorilta. Testaamatta jää Indian bitter melon (http://www.phamfatale.com/id_1817/title_Falling-In-Love-with-Bitter-Melon/) ja Durian (http://duriansite.com/durian-season-2012.html), jotka on jo syömäkelvottomiksi todettu, Bitter melonia paistettuna ja Duriania Dodolin muodossa. Kiitos Annalle siitä kammokokemuksesta ;)

- Tuore kala kalatorilta. Jossa merenherkkuja laidasta laitaan. Nam.

- Tumma leipä. No. Yrityksiä riittää. "Viking bread" Abu Dhabin megamarketissa lienee lähin saavutus. Ja karsea tiiliskivenkompakti saksalainen ruisleipä.

- Mausteet, jauhot, ryynit yms. ovat vahvasti suunnattu pakistanilais-intialaiselle kohderyhmälle. Ja meille muille, jotka vain arvailevat, mihin kaikkeen mitäkin voi käyttää. Ja googlettavat.

- Kellään henkilökunnasta tai asiakkaistakaan ei ole niin kiire, etteikö ehtisi vähän vilkuttamaan, leikkimään ja juttelemaan blondille pikkumiehelle. Mukavaa.

- Lähikaupungissa Ghayatissa on hiukan suurempi kauppa, Lulu Express, joka näyttää ulkopuolelta Las Vegasin kasinolta. On monenväristä vilkkulediputkea ja tingeltangelia ja Vihreällä neonvalolla Lulu Express. Ajoimme vahingossa ohi, kun emme välkkyvää rakennusta uskoneet ensin kaupaksi ja jouduimme pimeälle moottoritielle, jossa U-käännöksen pääsi tekemään kamelivaroituskylttien saattelemana n. 5 km päässä Las Vegasista. Kauppa olikin sisältä jotain aivan muuta, siisti ja järjestelmällinen, mieletön heviosasto ja yläkerrassa vielä ihan kaikkea muuta paitsi uunivuokia. Mitä ihminen nyt uunivuualla tekee!? Sitävastoin sieltä löytyi mustaa ja valkoista Dr. Oetkerin sokerikuorrutusta erilaisine pursotuspäineen, että voimme tehdä paikallisen näköisiä hattiwattipikkuleipiä, jiihaa! Ne on ne pienet asiat elämässä, joka tekee onnelliseksi ;)








1 kommentti: